top of page

Jabuka cimet torta

Updated: May 5, 2023

Dajem skromnu ocenu 11/10 jer me stvarno oduševila, ne lažem kad kažem da mi je ovo nova omiljena jesenja torta. Jabuke, cimet, orasi i šlag u obliku kremasto sočne torte, možete li da zamislite? Nisam nikad jela niti pravila nešto ovako a zaista je jednostavnije nego što izgleda a ukus i miris fenomenalni, zamerku nemam!



Korica:

- 2 jaja

- 100g šećera

- 1 kesica Dr. Oetker vanillin šećer

- prstohvatsoli soli

- 100ml ulja

- 80ml mleka

- 80g brašna

- 50g mlevenih oraha


Fil od jabuke:

- 600g jabuka (zlatni delišes)

- 2 kašike limunovog soka

- 1 kesica Dr. Oetker puding sa ukusom vanile

- 50g šećera

- 350ml soka od jabuke

- 1 kesica Dr. Oetker cimet šećer


Još:

- 250g slatke pavlake

- 50g šećera

- 1 kesica Dr. Oetker vanilin šećer

- 1 kesica Dr. Oetker kremfix

- 1 kašika cimeta


Priprema:

1. Za koricu mikserom umutiti jaja. šećer, so i vanilin šećer. Mutiti 10ak minuta dok se smesa ne udvostruči i postane svetlo žute boje. Dodati ulje i mleko, kratko umutiti.

2. Brašno pomešati sa mlevenim orasima, postepeno dodavati u smesu i mutiti dok se ne sjedini, ne treba premutiti.

3. Smesu rasporediti u kalupu prečnika 22cm obloženim pek papirom i peći 20 minuta na 180 stepeni (poželjno na režimu gde se pali gornji i donji grejač). Uraditi proveru čačkalicom, gotova kora neka se ohladi u potpunosti.

4. Za fil očistiti jabuke i iseći na kockice. Dodati limunov sok i kuvati 5 minuta ili dok ne omekšaju. Za to vreme u drugoj posudi pomešati sok od jabuke, puding od vanile, šećer i cimet šećer.

5. Čim jabuke smekšaju, dodati u šerpu prethodno pomešane sastojke. Uz pomoć žice na srednjoj temperatu mešati i kuvati fil dok se ne zgusne, oko 5 minuta.

6. Gotov fil odmah rasporediti u kalupu preko ohlađene kore. Ostaviti par minuta na sobnoj temperaturi, zatim prebaciti u frižider na 3h.

7. Na kraju umutiti slatku pavlaku sa šećerom i vanilin šećerom, na polovini mućenja dodati i kesicu kremfix-a. Umućenu slatku pavlaku staviti u dekor kesu, ukrasiti površinu torte i posuti cimetom. Nakon toga je odmah spremna za jelo.


Recept je urađen u saradnji sa Dr.Oetker Srbija.

2,653 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page