top of page

Pesak torta

Updated: May 5, 2023

Ova torta mi je čista asocijacija na detinstvo, uvek sam je negde jela kad sam se našla u Srbiji. Divan mi je ovaj spoj plazme, kokosa, oraha i čokolade, ma obožavam.



Za filove:

- 1 l mleka

- 130g šećera

- 4 pudinga od vanile

- 200g putera sobne temperature

- 120g prah šećera

- 150g mlevene plazme

- 120g kokosa

- 170g mlevenih oraha


Za ganaš:

- 50g mlečne čokolade

- 50g crne čokolade

- 100ml slatke pavlake


Postupak:

1. Od 1l mleka odvojiti 250ml. U tih 250ml razmutiti pudinge a ostatak mleka staviti da se kuva sa šećerom. Kada mleko provri, dodati puding smesu, mešati i kuvati dok ne provri još jednom. Zatim smesu prekriti streč folijom i ostaviti da se potpuno ohladi.

2. Nakon toga penasto umutiti puter i prah šećer i dodati ih u ohlađenu puding smesu. Sve zajedno dobro umutiti i podeliti fil na 3 dela.

3. U jedan fil dodati mlevenu plazmu, u drugi kokos, u treći orahe. Sada u kalupu prečnika 22cm rasprediti filove, prvo plazma, pa kokos, pa na kraju orah fil. Odložiti u frižider na najmanje 2h

4. Nakon toga napraviti ganaš, staviti sve sastojke u šerpicu, grejati i mešati na srednjoj temperaturi dok se ne istopi i sjedini (ja ovo radim u mikrotalasnoj). Na kraju ganaš treba polako da se prelije preko fila i da se vrati torta na hlađenje dok se ganaš ne stegne.

2,819 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page