top of page

Posna pesak torta

Spada u moje omiljene posne recepte! Kremasta i preukusna baš kao što volim. Spoj mlevenog keksa, kokosa, oraha i čokolade je uvek sjajna opcija. Ova torta je uvek siguran izbor kada je u pitanju posna trpeza.



Za filove:

- 1l biljnog mleka

- 130 g šećera

- 2 kesice vanilin šećera

- 120 g gustina

- 200 g biljnog maslaca ili margarina

- 120 g prah šećera

- 150 g posnog keksa

- 120 g kokosa

- 170 g oraha


Za glazuru:

- 100 g posne čokolade

- 1 kašika ulja

- 1 kašika meda


Priprema:

1. Od 1l mleka odvojiti 250 ml. U tih 250 ml razmutiti gustin a ostatak biljnog mleka staviti da se kuva sa šećerom i vanilin šećerom. Kada biljno mleko provri, dodati gustin, smesu, mešati i kuvati dok ne provri još jednom. Zatim smesu prekriti streč folijom i ostaviti da se potpuno ohladi.

2. Nakon toga penasto umutiti biljni puter ili margarin i prah šećer, i dodati ih u ohlađenu puding smesu. Sve zajedno dobro umutiti i podeliti fil na 3 dela. Samleti keks i orahe.

3. U jedan fil dodati mleveni keks, u drugi kokos, u treći orahe. Sada u kalupu prečnika 22 cm rasporediti filove, prvo keks, pa kokos, pa na kraju orah fil. Odložiti u frižider na najmanje 2h.

4. Nakon toga napraviti glazuru, staviti sve sastojke u šerpicu, grejati i mešati na srednjoj temperaturi dok se ne istopi i sjedini. Na kraju glazura treba polako da se prelije preko fila i da se vrati torta na hlađenje dok se čokolada ne stegne.

635 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page