top of page

Puter keksići

Zauvek omiljeni keksići ali i recept koji je još od moje učiteljice iz Nemačke. Pravimo ih od mog prvog razreda, ranije ih je mama pravila meni a sada ja njoj. Punite ih čime volite, pistać kremom, Nutellom, džemom, čokoladom…Testo:

- 350g putera sobne temperature

- 500g brašna

- 170g prah šećera

- 1 vanilin šećer

- 1 žumance


Za nadev:

- nekoliko kašika pistać krema, Nutelle, džema...


1. Prvo izmiksati puter, žumance, šečer i vanilin šećer. Zatim dodati brašno i mesiti dok ne nastane lepo i glatko testo. Od testa napraviti lopticu, nju malo spljoštiti (tako se brže ohladi), obložiti streč folijom i staviti u frižider nekih pola sata.

2. Nakon toga izvaditi testo i razvući ga na brašnjavoj podlozi (razvući ga do 5mm debljine), ja uvek odvajam po malo od testa pa razvlačim manje delove jer mi je lakše.

3. Kalupima pravim željene oblike, ređam ih na pleh obložen pek papirom i pečem ih 8-10 minuta na 170 stepeni, režim gde se pali gornji i donji grejač.

3. Nakon pečenja ih ostavim da se ohlade u potpunosti i ukrasim po želji. Keksiće čuvam u metalnim kutijama gde mogu da stoje i po nekoliko dana. Od ove količine dobiju se 5 puna pleha puter keksića.

159 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page