top of page

Torta karamelica

Ako savršena kombinacija karamele i čokolade postoji, onda je to ova torta.

Prava bogata torta punog i kremastog ukusa za koji su dobrim delom zaslužne Pionir Subotica karamel bombone i Galeb čokolada. Ova torta je kod nas dospela među omiljene torte sa koricama, neopisivo dobra!



Korica:

- 2 jaja
 - 100g šećera
 - 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
 - 100ml ulja 
- 80ml mleka
 - 70g brašna
 - 20g kakao praha 
- 40g mlevenih lešnika


Krem:

- 500ml mleka

- 60g šećera

- 2 pudinga sa ukusom vanile ili karamele

- 160g Lešnik karamele Pionir
 - 125g putera

- 150ml slate pavlake


Ganaš:

- 100g Galeb premium mlečne čokolade Pionir
 - 50ml slatke pavalke

 Još:
 - oko 100g mlevenih lešnika za ukras


Priprema:

1. Mikserom umutiti jaja, šećer, vanilin šećer i so. Mutiti par minuta, smesa treba da postane svetlo žuta i da se udvostruči. Zatim dodati mleko i ulje, opet umutiti. Pomešati brašno, kakao i mlevene lešnike, dodati u smesu i polako umešati.

2. Smesu sipati u kalup obložen pek papirom prečnika 20cm i peći 20-tak minuta na 180 stepeni, režim ventilator.

3. Nakon pečenja ostaviti koricu da se ohladi u potpunosti i pripremiti fil.

4. Za fil odvojiti od mleka 150ml i pomešati sa pudingom. U ostatak mleka dodati šećer i prokuvati. U vrelo mleko prvo dodati Lešnik karamela bombone, čim se one istope, dodati puding i uz konstatno mešanje kuvati još 2-3 minuta dok se ne zgusne. Puding prekriti streč folijom i staviti sa strane da se u potpunosti ohladi.

5. U jednoj zasebnoj posudi penasto umutiti puter, u drugoj umutiti slatku pavlaku. Ohlađen puding prvo umutiti sa puterom, zatim umešati i slatku pavlaku.

6. Za slaganje koru preseći horizontalno na dva dela. Od fila odvojiti 3 kašike i ostatak podeliti na dva dela. Slaganje: kora-pola fila-druga kora-drugi deo fila. Preostali fil rasporediti sa strane, zatim posuti i lešnike. Odložiti u frizider na 1h.

7. Za ganaš istopiti čokoladu i slatku pavlaku, dobijenu smesu rasporediti na površini torte i vratiti je u frižider na još najmanje 3h, najbolje preko noći.


Recept je urađen u saradnji sa Pionir Subotica.

216 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page