Uskršnji venac

Uskršnji venac

Vreme pripreme: 20 minuta
Vreme pečenja: 35 minuta

Testo:

Za premazivanje:

  • 1 jaje
  • susam

Još:

Priprema:

1. Za testo u posudi pomešati brašno, šećer, so i suvi kvasac. U šerpici na srednjoj temperaturi otopiti puter, zatim dodati mleko i promešati. Istopljeni puter sa mlekom dodati u smesu sa brašnom i umešati ručno ili uz pomoć miksera.


2. Mesiti otprilike 10 minuta dok ne nastane glatko testo. Testo prekriti i ostaviti na toplom da nadođe sat i po vremena. Nakon toga premesiti i ostaviti testo ponovo da nadođe sat-sat i po vremena.

3. Testo iseći na 3, 4 ili 8 jednakih delova, formirati štapiće, napraviti pletenicu od istih a zatim pletenicu spojiti u krug i napraviti venac. Testo prebaciti u kalup obloženim pek pairom i ostaviti da odstoji još 15 minuta. 

4. U venac utisnuti jedno ili više svežih jaja koja su prethodno premazana uljem. Umutiti jedno jaje, premazati venac i posuti susamom. 

5. Venac peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 35 minuta. Nakon pečenja ostaviti venac da se prohladi, izvaditi sveža jaja i na njihovo mesto ubaciti ofarbana jaja. 

6. Jaja se odlično farbaju uz pomoć Dr. Oetker Carmin boja za jaja jer su boje intenzivne pa se podjendako lepo i lako boje bela ali i smeđa jaja. Boje su u tečnom stanju, uputsvo za farbanje se nalazi na poleđini pakovanja i kao rezultat se dobiju intenzivna crvena, plava, žuta i zelena jaja.

Recept je urađen u saradnji sa Dr.Otekter Srbija.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *