top of page

Pavlova sa plazma filom i jagodama

Updated: May 5, 2023

Ne sećam se kad mi je ovako dobro ispala, a ni izgledala. Torta je lagana i osvežavajuća, plazma fil kremast i umereno sladak. Prava prolećna tortica.



Pavlova:

- 4 belanca

- prstohvat soli

- 200g šećera

- 2 kašičice jabukovog sirćeta

- 1 puna kašičica gustina


Plazma fil:

- 4 žumanca

- 60g šećera

- 500ml mleka

- 40g gustina

- 150ml slatke pavlake

- 100g mlevene plazme

- 1 kašičica arome vanile

Još:

- sveže voće


Priprema:

1. Rernu zagrejati na 200 stepeni, idealan je režim gde se pali gornji i donji grejač.

2. Mikserom umutiti belanca i so, čim smesa postane penasta, postepeno dodavati šećer i mutiti nekih 10ak minuta ili dok ne dobijete čvrstu i sjajnu smesu od belanaca. Ako imate stajaći mikser, obavezno koristite njega.

3. Nakon što je smesa čvrsta, dodati sirće i mutiti još 30ak sekundi.

4. Kao poslednji korak dodati gustin kroz sito, njega možete ručno umešati ili na najmanjem stepenu miksera.

5. Zatim smesu oblikujete na plehu obloženim pek papirom. Smesa otprilike treba biti prečnika 20cm i slobodno neka ide u visinu.

6. Pleh ubacite u rernu i odmah smanjite temperaturu na 120 stepeni i pečete 1h i 40min. Rernu ne otvarate ni u jednom momentu, nakon vremena pečenja samo ugasite rernu i ostavite puslicu u njoj da se ohladi u potpunosti. Najbolje je zato da se pravi uveče.

7. Sutradan puslicu izvadite iz rerne, uz pomoć noža ili spatule je pažljivo odvojite od pek papira i prebacite na stalak.

8. Dok se puslica peče, pripremiti fil. 100ml mleka pomešati sa žumancima, sećerom i gustinom. Ostatak mleka staviti na ringlu da prokuva. Čim mleko prokuva, dodati smesu sa žumancima i kuvati još par minuta na srednjoj temperaturi dok se ne zgusne.

9. Fil prekriti streč folijom i ostaviti da se ohladi u potpunosti. Kada se ohladi, umutiti ga miskerom, dodati slatku pavlaku i aromu vanile. Mutiti sve zajedno, na kraju dodati i plazmu i odložiti fil u frižider dok puslica ne bude spremna.

10. Na kraju sastaviti Pavlovu, na puslicu rasporediti ceo fil i dodati voće.






3,678 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page